
Coraz więcej osób pragnie świadomie wybierać artykuły spożywcze. Czytanie etykiet weszło już w nawyk konsumentom. Jednak producenci wciąż dodają do żywności mnóstwo dodatków, o których wiemy stosunkowo niewiele. Jednym z nich jest białko wieprzowe. W tym artykule przybliżymy jego właściwości.
Białko – co musisz wiedzieć?
Białka pochodzenia zwierzęcego powszechnie uznawane są za pełnowartościowe. To ważny element codziennej diety, który odpowiada za prawidłowy rozwój. Białka budowane są przez dwie grupy aminokwasów – endogenne i egzogenne. Te pierwsze są wytwarzane przez nasz organizm. Drugie z kolei muszą być dostarczane z zewnątrz. Przyjmujemy je, spożywając posiłki bogate w białko. Mogą to być zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Białka roślinne są gorzej przyswajalne niż zwierzęce. Mają jednak mnóstwo innych zalet. Przede wszystkim nie dostarczają tłuszczów nasyconych. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Nie ulega wątpliwości, że je także warto wprowadzić do codziennej diety. Organizm potrzebuje wszystkich niezbędnych aminokwasów zawartych w pełnowartościowym białku. Białko to w końcu podstawowy budulec, który pozwala utrzymać masę mięśniową w dobrej kondycji.
Białko wieprzowe – cenny budulec, ale nie tylko
Mięso wieprzowe jest jednym z najważniejszych źródeł protein. Zawarte w nim pełnowartościowe białko jest doskonałym budulcem. Przyczynia się do budowy masy mięśniowej oraz umożliwia prawidłowy rozwój organizmu. Jego właściwości szybko zauważyli przedstawiciele branży spożywczej. Mięso wieprzowe zawiera kolagen. Producenci pozyskują je ze skór wieprzowych. Jaki to ma związek z przemysłem wędliniarskim? Kolagen ma postać podłużnych włókien, które budują skórę, chrząstki czy ścięgna. Dodanie kolagenowego białka wieprzowego do wędlin sprawia, że struktura mięsa ulega poprawie. Poprawia się też gryzalność oraz wygląd.
Za co jeszcze odpowiada białko wieprzowe?
Białko wieprzowe znajdziemy nie tylko w wędlinach, ale też szynkach i innych wyrobach mięsnych. Wysoka jakość białka ma ogromne znaczenie dla producentów, ponieważ to właśnie od niej zależą parametry końcowych produktów. Właśnie dlatego pozyskują oni dodatki od najlepszych dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny. Warto mieć na uwadze, że białko wieprzowe jest niezwykle cennym dodatkiem dla branży spożywczej. Przede wszystkim przyspiesza i ułatwia proces wytwarzania wędlin. Ponadto redukuje ilość niemięsnych dodatków, zwiększając wartość wędlin. Białko wieprzowe korzystnie wpływa na walory smakowe i wygląd mięsa. Do tego poprawia gryzalność, dzięki czemu wędliny wręcz rozpływają się w naszych ustach.
Interesującą alternatywą dla białka wieprzowego jest równie chętnie stosowane przez producentów białko wołowe. Ten dodatek do żywności odznacza się dużą zawartością witamin z grupy B i L-karnityny. Odgrywa też ważną rolę w procesach z zakresu przemiany energetycznej w organizmie każdego człowieka.